Montenegro Tourist Service
Home - Montenegro
 
 
  GENERALNE INFORMACIJE
 
Republika Crna Gora je jedna od dvije federalne države Zajednice Srbija i Crne Gora.
Smještena je na jugozapadnom dijelu Balkanskog poluostrva,
na južnoj obali Jadranskog mora.
Locirana je između 41°52° -43°42° sjeverne geografske širine i
18°26° - 20°22°
istočne geografske dužine.

Opšte Informacije
Montenegro NAJ!
Površina:
13812 km2
NAJveći grad:
Podgorica (oko 200.000 stanovnika, administrativni i ekonomski centar)
Populacija:
648 000
NAJveći vrh:
Bobotov kuk (Durmitorski masiv) - 2.525 m.
Dužina granica:
614 km
NAJveće jezero:
Skadarsko jezero, 391 km2

Granični prelazi:

NAJveći kanjon:
Tara, 1.300 m
Albanija:
Hrvatska:
BiHi
Morske granice:
Božaj
Debeli Brijeg
Vilusi
Luka Bar, Kotor, Budva, Zelenika
NAJveća plaža:
Velika plaža, Ulcinj 13.000m.
NAJveći zaliv:
Boka Kotorska
Jezik:
Srpski
Dužina morske obale:
293 km
Moneta:
Euro (€)
Dužina plaža:
73 km
Nacionalni parkovi
Transportne Veze

Durmitor, 39000 ha. (pod zaštitom UNESCO-a)
Lovćen, 6400 ha
Biogradska gora, 5400 ha
Skadarsko jezero, 40000 ha

Dva internacionalna aerodroma
Podgorica i Tivat.

Luka Bar (linije za Italiju: Bar-Bari, Bar-Ancona) Luka Kotor (Linija za Italiju Kotor-Barleta)
Morska linija za Sloveniju: Bar-Kopar
Pruga Bar-Beograd
Jadranska magistrala
Grad Kotor i kanjon rijeke Tare su takođe pod zaštitom UNESCO-a
Ukupna dužina puteva:
5.174 km
Ukupna dužna pruga:
249 km


  POLOŽAJ

Crna Gora se nalazi na srednjem Mediteranu, u Južnoj Evropi. Dve najudaljenije tačke spaja 190 kilometara vazdušne linije. Mala po površini, 13,812 km, istovremeno je i primorska i kontinentalna planinska zemlja.
Crna Gora se nalazi na sredini suptropskih i subpolarnih podrucja. Nad njom se smenjuju vazduh koji prodire od Afrike prema sjeveru i polarni, koji ide prema jugu. U njoj postoje četiri klimatska tipa sa mnogo prelaza i varijacija.


Primorjesa stanovišta turizma najveću atraktivnost ima obala Jadranskog mora. Jadransko more spada u topla mora. Preko Otrasnkog moreuza povezano je sa srednjim dijelom Sredozemnog mora. Pored crnogorske obale u Jadran ulaze struje čistog mora koje vodu čine bistom i prozirnom. Zato je gospodin Žak Kusto upravo more uz crnogorsku obalu označio kao najčistije na Mediteranu.
Obala je razuđena, dužine 293,5 km sa 117 plaža, ukupne dužine 73 km.
Piješčane plaže se poput velikih lukova nižu jedna za drugom.

Ada Bojana
je jedinstveno pješčano ostrvo na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, poznato naturističko naselje. Veliku plažu kod Ulcinja čini više op 13 km najsitnijeg pijeska. Ulcinj je turistički centar južnog Jadrana, grad star više od 2000 god.

Bar je lučki grad povezan živim pomorskim saobraćajem sa Italijom i prva stanica željezničke pruge koja vodi na sjever do Podgorice, Beograda, Budimpešte.

Slijede brojne plaže i turistička mjesta sa obiljem sunca, čistim morem i
netaknutom prirodom, Sutomore, Čanj, Buljarica, Petrovac, Perazića Do, Drobni pijesak.

Sveti Stefan, kameno ostrvce, nekada ribarsko naselje, čije su kuće građene u klasičnom mediteranskom stilu i preuređene u apartmane, sada je jedinstven grad hotel. U neposrednoj blizini je Milocer, koji je bio ljetnja rezidencija kralja Nikole, a tu je i Kraljicina plaža, jedna od najljepših malih plaža na Mediteranu.

Bečićka plaža je u Parizu 1936 god. proglašena najljepšom u Evropi.

Budva
je metropola crnogorskog turizma, srednjovjekovni grad vijugavih uličica, opasan visokim bedemima. U neposrednoj blizini starog jezgra luksuzni hoteli i plaže: dugažka Slovenska plaža sa ekskluzivnim turističkim naseljem.
Mogren plaža
skrovita i vrhunske kategorije. I velika plaža Jaz.

Najljepši zaliv je Boka Kotorska, jedinstveni fjord na Mediteranu, sa četiri manja, medusobno povezana zaliva (Kotorski, Risanski, Tivatski i Hercegnovski).
Kotor, grad vjekovne pomorske tradicije, riznica istorije, kulture i umjetnosti, od 1979 god. je pod zaštitom UNESCO-a.
U neposrednoj blizini Tivta nalazi se jedini međunarodni aerodrom na
Crnogorskom primorju.
Herceg Novi, je grad sunca, cvijeća i umjetnosti, drevni grad, star više od šestotina godina. Tu je i Igalo, banja na moru, mediteranski zdravstveni centar.

Crnogorsko primorje je od unutrašnjosti odijeljeno visokim i strmim kraškim planinama Rumijom, Sutormanom, Lovćenom i Orijenom.

Kraška zaravan – Krševite planine, kao da izrastaju iz mora. Predstavljaju
teško premostivu branu izmedu obale i unutrašnjosti. Kotorske, Risanske i Petrovačke serpentine krivudaju uz vratolomne planinske litice. Iza se prostire prostrana kraška površ sa vrtačama, škrapama, «golim stijenama» i krečnjačkim grebenima. Usred tog prostora nalazi se Nacionalni park «Lovcen». Parkom dominira planina Lovćen, simbol Crne Gore, na čijem vrhu se nalazi Njegošev mauzolej, spomenik velikom pjesniku i filozofu, vladaru Crne Gore u XIX vijeku. Ovdje je Cetinje, vjekovna prijestonica Crne Gore, grad istorije i kulture.

Udolina srednje Crne GoreSa druge strane je pitoma Zetska i Bjelopavlićka ravnica, najveća plodna oblast Crne Gore. U Zetskoj ravnici je najveća naseljenost u Crnoj Gori. Tu su i dva najveća grada.
Podgorica, glavni administrativni grad Crne Gore i Nikšić.
Podgorica je, sa blizu 200.000 stanovnika, privredni politički, kulturni,
univerzitetski i sportski centar Crne Gore.

Ukras ove oblasti je Nacionalni park «Skadarsko jezero», površine 40 hiljada hektara sa najvećim jezerom na Balkanu. Skadarsko jezero je od mora odvojeno sedam kilometara širokom pllaninom Rumijom, Jezero sa puno ostrva i poluostrva sa ostacima burne istorije (Žabljak, Lesendro, Grmožur...).
Njegovu vrijednost predstavlja bogatstvo flore i faune. U njemu živi četrdeset vrsta riba, od kojih su neke posebne (ukljeva, i skadarski krap). Ptica ima dvjesta sedamdeset vrsta. Pelikani su ovdje našli posljednje utočište u Evropi. Brojni slatkovodni izvori sa dna jezera predstavljaju neiscrpan rezervoar pitke vode.

Visoke planine - Iz ravnice reljef Crne Gore naglo kreće u vis. Ljeti se iz
tropskih vrućina Podgorice prema sjeveru za petnaestak minuta vožnje ulazi u kontinentalnu, odnosno planinsku klimu.
Put vodi kroz kanjon Platije, atraktivni, surovi i divlji ponor na čijem dnu vijuga rijeka Morača.
Sjeverni dio Crne Gore je oblast visokih planina (Durmitor. Vojnik, Maganik...) Sjevernoistočni dio po sastavu predstavlja pjeskovito – škriljastu oblast, takode sa visokim planinama (Bjelasica, Komovi, Visitor). U ovim oblastima se nalaze dva nacionalna parka «Biogradska gora» i «Durmitor».

Nacionalni parkl «Biogradska Gora» je pored Perućice u Bosni jedina prašuma u Evropi, površine 54oo hektara, gdje raste preko osamdeset vrsta drveca, od kojih stabla Jele dostižu visinu od pedeset metara. Jeleni, srne i druga divljac slobodno se kreću ovim prostorom bez straha od čovjeka. U samom srcu Biogradske Gore nalazi se Biogradsko jezero.
Nacionalni park «Durmitor» se prostire na 39 hiljada hektara. Obuhvata planinsku gromadu Durmitora, površ Crnog jezera i još 18 drugih jezera i Pivske planine,
kanjon rijeke Sušice i dio kanjona Tare. Dio nacionalnog parka i kanjona Tare upisan je 1980 g. od strane UNESCO-a u spisak svjetske prirodne baštine, a bazen rijeke Tare, nešto ranije, kao rezervat biosfere u okviru UNESCO programa «Čovjek i biosfera» (MAB) .
Masiv Durmitora ima dvadeset dva vrha koja su viša od 2200 metara i devetnaest planinskih jezera, od kojih su neka na nadmorskim visinama većim od 2000 metara.
Planinski gradić Žabljak sa uspinjačama i ski stazama na Savinom Kuku, centar je zimskog turizma u Crnoj Gori. Najviši vrh, istovremeno i najviši planinski vrh u Crnoj Gori, je Bobotov Kuk visok 2523 metra.
Rijeka Tara sa svojih stopedeset kilometara najduža je planinska rijeka u Crnoj Gori. Njen kanjon dug je oko osamdeset kilometara i doseže dubinu od 13oo metara, što ga čini, poslije kanjona Kolorada u Americi, drugim po dubini i dužini u svijetu.
Splavarenje kanjonom predstavlja uzbudljivu avanturu u netaknutoj prirodi...

Crna Gora posjeduje sledece nacionalne parkove:
1. SKADARSKO JEZERO
2. DURMITOR
3. LOVCEN
4. BIOGRADSKA GORA

U Crnoj Gori pod zastitom UNESCO-a su:
1. Stari grad Kotor
2. Kanjon Tare

 

 
Hoteli Restorani Aranžmani Smještaj
Info servis
Montenegro
aTuristički servis
home